mandag den 21. december 2009

Klimatopmøde

Så blev de kloge hoveder da endelig færdige med topmødet i København. Igen engang kunne det for udenforstående næsten se ud til, at den slags kongresser ender med at være en krig om, hvem der kan holde sig vågen længst tid. Vores stakkels statsminister sad med et meget træt udtryk og skulle forsøge at få samlet de sidte tråde - mens div. repræsentanter for de sædvanlige stater sad og skabte sig om enkelte ord og kommaer. Tja. Der er kun een positiv ting at sige: den store tilslutning viser, at alle verdens lande nu efterhånden er ved at vågne op til dåd. Så må man håbe, de rejser hjem og begynder at udrette noget, selv om der ikke blev et bindende dokument ud af det.
Der er så mange paradokser i hele det her miljøspil. Alle de ting, som man idag arbejder med, har været undervejs eller er opfundet for rigtig mange år siden. Det har bare endnu ikke været rigtig attraktivt at anvende dem, for fossilt brændstof er jo billigere. De mennesker, der har implementeret div. teknikker har gjort det af ren overbevisning - for så efter mange år at finde ud af, at det var en god investering alligevel. Det kan være solfangere, solceller eller masseovne, for bare at tage nogle få eksempler.
Jeg sad forleden og kiggede i nogle gamle årgange af National Geograpic. Her var bl.a. nogle 25 år gamle planer over 0-energihuse. Dem er man ved at genopfinde nu... Der var også et billede af en over 100 år gammel motor af sterling-type, der kunne køre med 400 rpm på ren solvarme.
Og hvad skete der med græsrødderne fra min ungdomstid? Jeg var desværre ikke selv en af dem, jeg var lidt for ung dengang, men jeg var dog med til et kursus, hvor vi byggede en vindmølle. Det var et stort øjeblik, da den begyndte at dreje rundt i vinden. Det var i 1977.
Men på et tidligt tidspunkt i møllernes udviklingshistorie var der en regering der besluttede, at der skulle ydes tilskud til opsætning af møller - og se så lige, hvor Danmark er i dag i den sammenhæng.
Senere har det været mere bøvlet, og der skal da også flyttes meget inden i almindelige folks hoveder. Det drejer sig om alt fra affaldssortering til vedvarende energi.
Resultatet udebliver ikke. Set ud fra målinger i iskernerne og atmosfæriske målinger siden 1950´erne har der aldrig været så højt et indhold af CO2 i atmosfæren. Årsager og virkninger har alle adgang til at finde frem til, via internet og andre medier.
Hovedårsagen er inden i vore hoveder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar